Dijastaza Trbušnih Mišića – Prepoznavanje i liječenje

Dijastaza trbušnog zida vrlo je česta pojava u današnje vrijeme posebno kod ženske populacije. Odnosi se na razdvajanje rectus abdominisa (ravnog trbušnog zida-  u daljnjem tekstu RA) po uzdužnoj liniji. Česta je pojava kod žena tijekom trudnoće, posebice u zadnjem tromjesečju, kao i u postporođajnom razdoblju. Odnosi se na razdvajanje prednjeg trbušnog zida (rectus abdominis (RA)) po središnjoj liniji (linea alba) koja se proteže od ksifoidnog nastavka prsne kosti sve do pubične simfize. 

Osim kod žena pojavljuje se i u muškoj populaciji zbog oslabljenog trbušnog zida uzrokovano prekomjernom tjelesnom težinom, kod kroničnih plućnih bolesnika kao i kod osoba koje su imale operaciju u predjelu abdomena. 

Stražnja tetivna ovojnica RA iznad pupka nešto je deblja od one ispod samog pupka koja je znatno tanja pa se zbog toga dijastaza češće javlja iznad pupka. 

Trudnoća i dijastaza

Pojava DRA učestalija je kod žena tijekom trudnoće te nakon poroda jer su tada trbušni mišići izduženi, a pod utjecajem hormona relaksina dolazi do mehaničkog širenja trbušne stijenke zbog rastućeg fetusa. Važnost tjelesnog vježbanja neminovna je za vrijeme cijele trudnoće koja nema kontraindikacije, upravo zato da se prevenira nastanak DRA. Kod žena koje nisu bile aktivne tijekom trudnoće vrlo je izgledno da će se pojaviti DRA.

 

Osnove u liječenju/prevenciji dijastaze

Tjelesna aktivnost i redovito vježbanje u trudnoći od presudne je važnosti za očuvanje fizičkog zdravlja, smanjenja mogućnost komplikacija kao i priprema tijela za porod. Ukoliko trudnoća nema nikakvih komplikacija ili rizičnih stanja, uz prethodno odobrenje liječnika poželjno je vježbati 2-3x tjedno po 30-45 minuta. Uz adekvatno vodstvo stručnjaka bitno je odabrati sigurne i prikladne vježbe ovisno o stadiju trudnoće, općem statusu trudnice kao i individualnim zahtjevima. Specifičnim vježbama za jačanje mišića lumbo-pelvične regije priprema se zdjelično dno za sami porod. Vježbama za aktivaciju i osnaženje mišića core-a prevenira se nastanak DRA, osigurava se potpora kralježnici za nošenje djeteta kao i lakši oporavak nakon poroda. Nezaobilazne su i vježbe pokretljivosti cijeloga tijela posebno torakalnog dijela kralježnice, lopatica i ramena kako bi majka lakše dojila i nosila dijete.  

IZVOR SLIKE: https://www.laurajawad.com/post/dra-self-assessment-1/

Stanje je bezbolno samo po sebi, no ukoliko dođe do DRA nužno je već u ranim fazama oporavka od poroda raditi na sanaciji. Ukoliko se ne sanira može uzrokovati brojne probleme poput bolova u lumbalnom dijelu kralježnice, bolova u samoj zdjelici, pupčane kile , disfunkciji dišnog sustava kao i disfunkciji zdjeličnog dna. 

Pametnim odabirom vježbi za core već u ranim danima trudnoće prevenira se nastanak DRA.  Sama sanacija započinje vježbama disanja ( trbušnog disanja ) kroz razne pozicije kako bi se aktivirali stabilizatori trupa poput transverzus abdominisa. Nakon vježbi disanja uključuju se specifične vježbe kroz side pozicije poput antirotacije, upora na stanu, kontralateralih pokreta ruke i noge također kroz razne pozicije. Nakon poroda vrlo je važno imati pametno osmišljen plan sanacije ako DRA postoji, a ako se nije pojavila također je bitno krenuti polako i umjereno u oporavak nakon poroda i uvod u lagani povratak tjelesnom vježbanju. 

Zaključak

U konačnici tjelesna aktivnost tijekom cijele trudnoće prevenira mogućnost nastanka DRA, olakšava sami porod kao i oporavak nakon poroda. U slučaju pojave DRA nakon poroda vrlo je bitno krenuti što prije u samu sanaciju kroz pomno osmišljen plan i program pod vodstvom stručne osobe te na taj način olakšati sebi povratak u normalno svakodnevno funkcioniranje sa svim zahtjevima majčinstva. 

Najbolji informativni Newsletter u svijetu fitnessa i zdravlja.

EVENTS