Kako Tuširanje Hladnom Vodom Može Transformirati Vašu Tjelesnu i Mentalnu Vitalnost

Tuširanje hladnom vodom može izgledati kao hrabar korak, ali kada razmotrimo sve zdravstvene dobrobiti koje donosi, postaje jasno zašto mnogi istraživači i entuzijasti preporučuju ovu praksu. U ovom edukativnom članku, istražit ćemo pet ključnih zaključaka o tome kako hladna voda može poboljšati naše tijelo i um.

1. Poboljšava Kognitivne Funkcije

Kontakt s hladnom vodom može poboljšati kognitivne funkcije. Studije su pokazale da hladna kupka potiče obnovu sinapsa živaca, što može rezultirati povećanjem naše kognitivne sposobnosti. Također se vjeruje da može pomoći u prevenciji neuro-degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije.

2. Potiče Gubitak Težine

Kupanje u hladnoj vodi potiče tijelo da proizvodi smeđe adipozitno tkivo (BAT – Brown adipose tissue), koje je zdravije i učinkovitije od bijelog masnog tkiva. Osim toga, izloženost hladnoći može ubrzati metabolizam, što rezultira sagorijevanjem dodatnih kalorija.

3. Smanjuje Upalne Procese

Hladna voda povećava proizvodnju citokina u tijelu, što može smanjiti upalne odgovore. Ova metoda također može biti korisna za liječenje različitih upalnih bolesti i autoimunih stanja.

4. Jača Imunitet

Izlaganje hladnoći može pozitivno utjecati na razinu limfocita u tijelu, što pomaže u obrani od raznih imunoloških problema. Hladna voda može biti odličan saveznik u razvoju jačeg imunološkog sustava.

5. Stabilizira Raspoloženje

Nakon što se suočite s hladnom vodom, osjetit ćete trenutačno zadovoljstvo. Hormonalne promjene, kao što je povećana razina dopamina (hormona sreće) i norepinefrina, mogu pomoći kod regulacije raspoloženja i čak olakšati stanja poput depresije.

Iskustvo U Praksi

Već gotovo 2 godine svakodnevno se tuširam u hladnoj vodi dakle potpuno hladna voda iz slavine koliko god to °C bilo. Nekad je to cijelo tuširanje u hladnoj vodi, nekad 30-ak sec. na kraju tuširanja a ponekad u nekoliko navrata potpuno hladna pa topla.

Ne mogu nabrojati sve promjene koje sam primijetio na sebi. Definitivno nakon tuširanja osjećam se potpuno budno. Istraživanja dokazuju znatno povećanje razine testosterona u krvi. Na žalost ovo nisam nikada provjerio, ali sigurno mogu reći da se osjećam puno agresivnije prilikom vježbanja, imam više snage i energije. O ostalim pogodnostima testosterona da i ne govorim  .

Već nakon nekoliko dana od kako sam počeo sa tuširanjem u hladnoj vodi spavanje se reguliralo. Nemam više nikakvih problema sa nesanicom, zaspem čim naslonim glavu na jastuk a spavam puno kvalitetnije. Tijelo kada se priprema za spavanje spušta temperaturu a hlađenjem tijela samo mu pomažete u tom procesu.

Snaga volje je nešto na čemu sam najviše zahvalan hladnom tušu. Ogromna snaga volje pojavila se nakon možda tjedan dana. Stvari koje su mi do tada bile naporne i koje sam redovito izbjegavao sada su postale nešto što bih odradio bez problema. Sve to je zbog treniranja prefrontalnog korteksa odnosno djela mozga zadužen za donošenje odluka, a ako si odlučio jesti zdravije i ići u teretanu onda je prefrontalni korteks itekako važan.

Zaključno, tuširanje hladnom vodom ima mnoge dobrobiti za tijelo i um. Ako ste zainteresirani za ovu praksu, možete istražiti tehniku disanja poznatu kao Wim Hof metoda, koja će vas pripremiti za susret s hladnoćom. Važno je zapamtiti da se uvijek konzultirate s liječnikom prije nego što započnete s bilo kojom novom tjelesnom praksom.

Najbolji informativni Newsletter u svijetu fitnessa i zdravlja.

EVENTS