NOVOSTI: Tim Spector – “Višak Proteina Nas Čini Debljima”

Tim zagovara niži unos proteina od onoga što obično viđamo u fitness zajednici. On preporučuje unos od 0.8g proteina po kilogramu tjelesne mase, uz dodatak od otprilike 10% više proteina ako smo tog dana imali trening snage. Interesira me vaše mišljenje o ovome. Za mene je i dalje teško zamisliti tako nizak unos proteina, ali svakako razumijem logiku koju koristi kako bi argumentirao svoje preporuke i upozorio na prekomjerni unos proteina, koji se kasnije mora negdje pohraniti u našem tijelu, obično kao ugljikohidrati ili masti.

Epizoda na koju je osvrt napravljen.
  • Diversifikacija mikrobioma postiže se kroz bliski kontakt s članovima obitelji, partnerom i kućnim ljubimcima. Na ovaj način unosimo raznolike mikrobe u naš organizam. Međutim, važno je razmisliti o tome kako ih potaknuti da se razmnože u našem crijevima, što se postiže prehranom bogatom raznovrsnim izvorima vlakana.
Tim Spector u DOAC Podcastu.(Trenutak u kojem pokazuje kako fermentira hranu)
  • Fermentacija je proces kojim mikrobi pretvaraju hranu u hranjiviju namirnicu. Hrana postaje već dijelom probavljena, olakšavajući apsorpciju hranjivih tvari u našem crijevima.
  • Proizvodi koji imaju nizak udio masti i nose oznaku “LOW FAT” negativno utječu na ljude tako što često dovode do povećane unosa kalorija. Takva hrana obično sadrži puno šećera kako bi nadoknadila gubitak okusa uzrokovan uklanjanjem masti. Treba napomenuti da takva hrana obično nema koristi za kardiovaskularno zdravlje.
  • Važno je razlikovati procesuiranu hranu od ultraprocesuirane hrane. Gotovo svaka hrana prolazi neku razinu procesiranja. Na primjer, sir je procesiran, ali to nije nužno loše. Problem nastaje kada se dodaju kemikalije kako bi se produžio rok trajanja hrane. Konzumacija hrane bogate ultraprocesuiranim sastojcima može negativno utjecati na našu crijevnu mikrofloru.
  • Što se tiče kave, može se smatrati zdravom i čak donijeti određene koristi za kardiovaskularno zdravlje. Kava je fermentirani proizvod koji se kasnije prži, a to je pristup koji Tim podržava. Kava također sadrži vlakna, i četiri šalice kave čine četvrtinu dnevnog unosa vlakana. Međutim, treba biti oprezan s konzumacijom kave ako imate srčane aritmije zbog kofeina.

Iznenadio me Tim kada je priznao da je njegova starija istraživanja zapravo nisu bila značajna i da nisu pokazala nikakve relevantne rezultate.

Koje je vaše mišljenje o ovim temama o kojima je Tim pričao u ovoj epizodi podcasta?

Dodatak (11.10.2023.)
Baš za vrijeme svog dolaska u Hrvatsku Tim je održao niz predavanja na raznim mjestima. Evo jednog sa dostupnim snimkom pa možete poslušati.

Autor: GlycanAge.
Tko je Tim Spector?

Tim Spector je britanski profesor epidemiologije i liječnik. Rođen je 1958. godine i trenutno je profesor epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu. Imao je značajan doprinos istraživanju genetike, mikrobioma, prehrane i zdravlja.

Tim Spector je poznat po svojem radu u području blizanačkih istraživanja i istraživanju utjecaja mikrobioma (skup mikroorganizama u crijevima) na zdravlje. Također je autor knjiga koje promoviraju zdravu prehranu i svijest o mikrobiomu, uključujući knjige poput “The Diet Myth” (Mit o prehrani) i “Spoon-Fed” (Nakljukani).

Jedan od njegovih najpoznatijih projekata je “ZOE”, platforma za proučavanje prehrane i njenog utjecaja na zdravlje putem mobilnih aplikacija. Ovaj projekt omogućava ljudima da prate svoju prehranu i analiziraju kako različita hrana utječe na njihovo tijelo.

Najbolji informativni Newsletter u svijetu fitnessa i zdravlja.

EVENTS